Extra geld voor plan van aanpak IGSD Steenwijkerland-Westerveld onnodig en ongeloofwaardig

Als het aan de OR van IGSD-Steenwijkerland/ Westerveld zou liggen, gingen ze vandaag nog aan de slag met het plan van aanpak dat er ligt voor de sociale dienst. Ook de OR van de NoordWestGroep wil graag dat de raad akkoord gaat met dit plan en de benodigde financiën ervoor. De raadsleden stelden dinsdagavond tijdens de politieke markt echter veel meer vraagtekens dan zij verwacht hadden.

Het plan van aanpak voorzietin een behoorlijke vermindering van het klantenbestand en de daarmeesamenhangende uitkeringslasten. Daarom is er geld gereserveerd voor 17,5 fte's.Het is een ambitieus plan, maar is het niet té ambitieus?, was een zorg diedoor meerdere fracties genoemd werd.

BertineKuperus (VVD) stelde zelfs voor om in goed overleg met Westerveld deGemeenschappelijke Regeling te ontvlechten en eventueel om te zetten in eensamenwerkingsverband en het heft wat betreft de sociale dienst weer in eigenhand te nemen. 'Met lede ogen hebben wij de afgelopen periode aangezien dat hetbesturen van een IGSD door twee gemeenten in een Gemeenschappelijk Regeling,ondanks veel goede wil en goede bedoelingen, niet functioneert. Datwij als raad wel moeten betalen, mede verantwoordelijk zijn, maar onvoldoendegrip kunnen uitoefenen op de organisatie.' De VVD noemde de begrotingswijziging,nodig om het plan van aanpak te realiseren, onnodig en ongeloofwaardig. 'Ditplan van aanpak is niet gebaseerd op een 'visie' of op harde feiten,' maar op'wat de organisatie vindt dat 'zij' nodig heeft. Waarom daar zoveel geld ininvesteren? Een begrotingswijziging prima, maar dan juist verlagen met 2,5miljoen i.p.v. ophogen.' De organisatie IGSD is niet op orde op dit moment,daar is iedereen het over eens, aldus Kuperus. 'Maar dat los je op door goed teonderzoeken waar wat verbetering behoeft en die problemen aan te pakken. Nietdoor 'op gevoel/vertrouwen' een zak geld open te scheuren en daar extrapoppetjes voor aan te schaffen.'