Advies: goede Provinciale regeling voor eventuele gedupeerden Noordmanen

Tijdens de politieke markt van 7 september jl. is de adviesaanvraag Provinciale Inpassing Noordmanen besproken. Onderstaand de bijdrage van ons fractielid Jeroen van Duijvenvoorde:


Dankjewel voorzitter,


De Gemeente Steenwijkerland wordt als gebiedspartner betrokken bij de ontwikkeling van de provinciale inpassingsplannen ter uitvoering van het natura 2000 beleid.  Er wordt ons in dit geval als raad gevraagd het college te adviseren over deelgebied Noordmanen, een gebied tussen Muggenbeet en Nederland. Deze adviezen worden gebundeld en dienen als input bij de bestuurlijke adviesgroep.

Bij dit soort stukken is het proces altijd even zoeken welke rol de gemeenteraad precies heeft in het proces. De politieke bestuursbevoegdheid ligt bij de Provincie waardoor de vraag weer opkomt: Hoeveel invloed hebben wij als gemeente daadwerkelijk op het eindproduc?. Tijdens de behandeling van het vorige Provinciaal inpassingsplan waren we als VVD toch wel teleurgesteld in de handelswijze van de Provincie. Derhalve is het op dit moment ontzettend belangrijk dat wij als gemeente er kort op zitten om een soortgelijk scenario proberen te voorkomen. 


In dit stadium van het proces hebben wij 1 advies voor het college:


"Inventariseer als gemeente de individuele en bedrijfsmatige belangen die spelen rondom dit deelgebied. Bundel deze belangen en ga lobbyen bij de bestuurlijke adviesgroep voor een goede Provinciale regeling voor eventuele gedupeerden. 

Hou contact met deze belanghebbende en laat zien dat wij een dienstverlenende en ondersteunde gemeente kunnen zijn als er vragen en zorgen binnenkomen". 


Hopelijk kan het college bij de bestuurlijke adviesgroep staan voor de belangen onze inwoners.


Tot zover mijn bijdrage voorzitter.