Burgerraadslid Mans Loman aan het woord over Populair Populisme

Burgerraadslid Mans Loman aan het woord over Populair Populisme.

‘Je moet niet zo populair doen man’. Deze opmerking is een mooie manier om in het dagelijks leven iemand met een iets te grote mond tegengas te geven. Om de boel in evenwicht te houden. Om schreeuwers en denkers samen te brengen. Zo houd je de ander scherp. In de politiek heet populair doen populisme. Zoveel mogelijk roepen en dan blijft er vanzelf iets plakken. Dat heeft zeker een functie, als het maar iets constructiefs oplevert. Jammer dat het zo werkt. Maar iedereen maakt zich er zo nu en dan schuldig aan, ik ben zelf geen haar beter.

Columnistendichtheid
Wij hebben in Nederland de hoogste dichtheid van columnisten van de wereld, columns zijn de best gelezen rubrieken in een krant of tijdschrift. Een mening doet ertoe. Die lezen wij graag. Wat Youp van ‘t Hek en Sander Schimmelpenninck en consorten oppennen, daar hechten wij waarde aan. Wat ze zeggen snijdt soms hout. Maar ook vaak is het van dik hout zaagt men planken. Ongefundeerd en ongenuanceerd, maar het leest zo lekker weg. Daarom is het ook een column. De functie is opschudden, aan het denken zetten. Helemaal goed, maar vanaf daar ook verder!

Daarom wil ik een pleidooi houden voor de expert, de specialist, de dokter, de ambtenaar en ieder ander die zorgvuldig en afgewogen zijn werk doet. Niet om dat wat ze doen of zeggen te slikken als zoete koek, maar wel om als fundament te gebruiken om op verder te bouwen.

Politiek actief
Al geruime tijd ben ik geïnteresseerd in wat er gebeurt in de politiek. Landelijk, maar ook vooral op lokaal niveau. In Steenwijk, waar ik woon en leef. Een fantastische stad en omgeving. Wat er in de gemeenteraad gebeurt en wordt besloten heeft direct effect op ons. Of het nu gaat om nieuwe verlichting op het voetbalveld, beleid voor zonnepanelen op land of ideeën om onze binnenstad nog mooier en aantrekkelijker te maken.

Op landelijk niveau zie je de sfeer verharden, het schreeuwen neemt de overhand. Vaak ongefundeerde meningen sorteren effect. Voor mij een reden om politiek actiever te worden. Je kan niet aan de zijlijn blijven staan. Hoe zorgen we voor voldoende en kwalitatief goede huizen en tegelijkertijd voor onze natuur, maar houden we ook oog voor toerisme en onze boeren? Een moeilijke balans. Komt er een windmolen of kiezen we voor zonnepanelen op land? Vaak geen eenvoudige onderwerpen met dito eenvoudige oplossingen. Wel met een grote impact voor de omgeving en ons woongenot voor de lange termijn. Met nadenken en concrete oplossingen die altijd ergens iets opleveren, maar ook ergens pijn doen, komen we een heel eind.

Samen bouwen
De ideale wereld bestaat niet, zoals de ’meningfabrieken’ en populaire populisten ons willen laten geloven. Bouwen aan een nog mooier Steenwijkerland doen we samen. Ik voel mij dan ook thuis bij de VVD. Een partij waar je ook een andere mening mag hebben. Maar vooral een club mensen die positief in het leven staat en vooruitkijkt en keuzes durft te maken. Vaak keuzes met lef. De enige manier om verder te komen. Nu ik een tijdje meeloop met de lokale fractie word ik steeds enthousiaster. Dit smaakt naar meer. In de gemeenteraad zie je de meest uiteenlopende meningen, maar ik zie daar vooral mensen met hart voor de zaak. Met een heel groot hart voor Steenwijk. Dat stemt gelukkig. Want zo komen we er wel.

Af en toe een mening poneren om de boel op scherp te zetten, is heerlijk. Als er daarna ook maar wat in gang wordt gezet en keuzes gemaakt durven worden. Dan heeft ook die populaire populistische mening een doel, dan heeft die scherpe column van Youp of Sander toch het gewenste effect.

 

De toekomst
Politiek was een ver-van-mijn-bed-show, ik groei er nu langzaam in. Met als voorlopig hoogtepunt een actievere rol als burgerraadslid. Een hele eer. Het is een spannende wereld, waarin veel gebeurt en waarin je echt iets kan betekenen. Ook al zit je niet in de raad of ben je geen burgervader, wethouder of ambtenaar. Je kan altijd inspreken en raadsleden staan voor je klaar, zodat ook jij jouw kant van het verhaal kan laten horen. Maak daar gebruik van.

Ik zou het heel mooi vinden als ook de jongere generatie daarin actiever wordt, want er is zoveel werk aan de winkel. En daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. Een mooi doel! Want het gaat ook vooral om hun toekomst. Daar wil ik mij voor inzetten. En natuurlijk voor een nog mooiere stad en omgeving. Een stad met een grote aantrekkingskracht en interessante publiekstrekkers. Met de best mogelijk faciliteiten, muziek, theater waar je van kan genieten en jezelf kan ontwikkelen. Een gemeente waar het goed ondernemen, sporten, recreëren en vertoeven is. En dat kan altijd beter!

Mocht je meer willen weten over mijn ervaringen tot nu toe in de lokale politiek? Dan ga ik graag met je in gesprek voor een nog mooier Steenwijkerland. Zodat vanuit een populaire mening mooie plannen en goede oplossingen voortkomen.

Graag tot snel.

Mans Loman
Burgerraadslid VVD Steenwijkerland