Gouden Engel of Betonnen Bengel?

Fractievoorzitter VVD Miriam Slomp-Dekkers aan het woord over het gebouw van de Gouden Engel:

Gouden Engel of Betonnen Bengel?

In de Steenwijker Courant van afgelopen week stond een impressie van het nieuw te bouwen pand op de voormalige plek van de Gouden Engel in Steenwijk. Deze impressie was nog geen volledig beeld-kwaliteitsplan, maar gaf wel een idee hoe het pand er uit kan gaan zien. Luisterend naar kritiek en zienswijzen uit de omgeving heeft Woonconcept wat dingen aangepast. Ik denk dat er niet veel veranderd is aan een eerder ontwerp. Het blijft, ook naar de mening van velen, een lelijk betonnen blok.

Het krantenartikel riep heftige reacties op de social media op. De afgelopen dagen heb ik alleen maar forse kritiek op de impressie gezien. Niemand verkondigde een meer genuanceerde mening. Is er dan niemand die vindt dat het historisch past? Is er geen omwonende die denkt dat het ontwerp “wel iets heeft?” Blijkbaar niet. Ik las enkel dat het niet goed was of niet deugde.


Wat moet en kan ik hier als gemeenteraadslid nu mee? Het ligt nog niet voor ter besluitvorming. Maar dit najaar zal het naar verwachting wel het geval zijn. In 2017 heeft de gemeenteraad het college teruggestuurd naar de tekentafel. VVD Steenwijkerland heeft 2 jaar geleden gevraagd waarom er nog geen nieuwe tekening was. Er werd beloofd dat er een nieuw ontwerp zou komen. Het college meldde ook (terecht) dat de gemeenteraad niet gaat over de beeld-kwaliteit van een gebouw, maar over de eisen in het bestemmingsplan.


Formeel is dit juist. Dit is wat democratisch besloten is. Om te voorkomen dat de gemeenteraad moet besluiten over dakvormen, goothoogten, kleuren van gebouwen, dakpannen, raampjes hier of daar hebben we een welstandscommissie. Deze onafhankelijke commissie bewaakt voor onze gemeente of welstandscriteria en kaders bij het bouwwerk waar een vergunning over wordt aangevraagd, worden nagekomen en het uiterlijk of de plaatsing van het gebouw wel of niet in strijd is met redelijke eisen van welstand. De commissie brengt hierover advies uit aan het college die vervolgens besluit.


Vanuit die afspraken besluit een gemeenteraad dus inderdaad niet over het uiterlijk van een bouwwerk. Wat doe ik als gemeenteraadslid dan met mijn volksvertegenwoordigende rol? Wat kan ik met alle signalen van inwoners die dit gebouw een gedrocht vinden? Of met mijn eigen mening? Mag ik als raadslid het foeilelijk vinden? Is het wel zo dat de meerderheid het een lelijk gebouw vindt? Het kan best zijn dat we enkel de tegenstanders horen. Misschien staat een groot deel te applaudisseren bij dit ontwerp. We weten het niet. Social media is natuurlijk bij uitstek een middel voor tegenstemmen of protest of uitgesproken voorstemmen/goedkeuring. De zwijgende meerderheid is stil op deze media. Volksvertegenwoordigers dienen zeker ook naar deze groep te luisteren.


Deze afwegingen leiden mij tot de volgende gewetensvraag: “Moet ik als gemeenteraadslid de afspraken in onze lokale democratie over uiterlijk overrulen en vanuit onze volksvertegenwoordigende rol de stem van de inwoner op social media zwaarder laten wegen en het voorstel voor het gebouw Gouden Engel afkeuren? Mijn eerste reactie is: Ja.


Maar.....: wat doen we dan bij andere bestemmingsplanaanvragen die voor komen te liggen bij de gemeenteraad? Gaan we inwoners/ondernemers opzadelen met afwijzingen (omdat een paar gemeenteraadsleden de kleur van de stenen verkeerd vindt of de vorm van het dak) nadat ze lange trajecten met architecten en omwonenden hebben doorlopen? Nadat ze de plannen hebben bijgesteld, advies van externe bureaus hebben gevraagd en er veel tijd en geld in hebben gestoken voordat de bestemmingsplanaanvraag voorgelegd wordt aan de gemeenteraad. Kan een plan afgekeurd worden vanwege een min of meer willekeurige smaak van volksvertegenwoordigers? Dat willen we niet. Daarom hebben we juist de afspraak dat de raad niet over het uiterlijk gaat.
Dus: waarom de ene keer wel en de andere keer niet? Het kan niet zo zijn dat de ene maal de welstandscommissie gelijk krijgt en de andere maal de social media. Ik geloof niet dat inwoners en initiatiefnemers dat verdienen!

Maar wat doen we dan met de Gouden Engel of de Betonnen Bengel? Gelukkig heb ik nog even de tijd om er over na te denken, maar ingewikkeld is het wel. Consequent zijn in je beleid en afspraken of gehoor geven aan de roep op social media?
Ik slaap er nog een paar nachten over....

Miriam Slomp-Dekkers,

Fractievoorzitter VVD Steenwijkerland