Bemiddeling naar werk krijgt voorrang

In de gemeenteraadsvergadering van 22 januari jl. stond een begrotingswijziging van de IGSD (intergemeenschappelijke regeling Sociale Dienst Steenwijkerland & Westerveld) geagendeerd.

Het is het laatste jaar van de IGSD. Lopende dit jaar wordt de gemeenschappelijke regeling ontvlochten en zullen de werkzaamheden van de Sociale Dienst Steenwijkerland weer onder verantwoordelijkheid van de gemeente Steenwijkerland komen.

De IGSD heeft voorgesteld om extra geld ter beschikking te stellen voor 2019 voor de reguliere bedrijfsvoering, kosten ten behoeve van integrale toegang en ontmanteling IGSD en meerkosten van 2 fte’s extra voor realisatie van nieuwe ambities. (een verdubbeling van de behaalde resultaten van vorig jaar). Echter omdat onder deze verhoogde ambitie geen onderbouwing lag, waarom dit verdubbeld zou kunnen worden en de onderbouwing van de behaalde resultaten ook niet helder was, was de VVD fractie van mening dat dit extra geld niet ter beschikking moet worden gesteld.
Extra geld, zonder onderbouwing hoe men iets wil behalen, is niet gewenst.

Bovendien waren ook de ervaringen van de markt (ondernemers uit de praktijk van de afgelopen twee jaar) basis voor onvoldoende vertrouwen in het behalen van de nieuwe verdubbelde ambitie ten opzichte van 2018.

Tot slot was de VVD-fractie van mening dat in het laatste jaar van de IGSD ook veel aandacht zal gaan naar de interne organisatie mbt de ontmanteling IGSD en inrichten integrale toegang. Redenen waarom er ook onvoldoende vertrouwen is in het behalen van de nieuwe verdubbelde ambitie.

De VVD-fractie vindt het van belang dat de reguliere bedrijfsvoering, namelijk het bemiddelen van mensen naar werk, wel doorgang blijft vinden. En ook voor het ontmantelen van de IGSD organisatie is extra geld nodig realiseert de VVD.

VVD fractie heeft daarom een zienswijze ingediend op de begrotingswijziging van de IGSD. Deze zienswijze is ondersteund door PvdA, Christen Unie en BuitenGewoon Leefbaar.