De eerste 100 dagen als wethouder.

De eerste honderd dagen zijn gepasseerd. Een goed moment om terug te blikken want de installatie op 14 mei lijkt al weer lang geleden, man wat gaat de tijd snel!

Voor al het andere, zoals ik op 14 mei heb aangegeven is mijn drive voor het wethoudersambt een bijdrage leveren aan het sterker maken van Steenwijkerland en lokale problemen oplossen voor inwoners. En heb nu al ervaren, dat is geen ver van je bed show maar gewoon heel concreet. Ik definieer het wethouderschap wel eens als ‘getting things done’. Kortom focus op resultaat. En dat is precies waar de VVD hard aan heeft gewerkt. Er zijn twee belangrijke documenten die de koers bepalen voor het College en de coalitie, namelijk: het document ‘Door verbinding naar resultaat’ en de ambitiekaarten van het College. Nu aan de slag!

De eerste weken bestonden voor mij als beginnend wethouder voornamelijk uit luisteren, vragen en ervaren.  Want in onze gemeente gebeurd veel. Heel veel. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met kennismakingsgesprekken en bijpraat sessies. Kortom, een interessante inwerkperiode.

Daarbij heb ik mijzelf een tweetal zaken voorgenomen: 1. Leer collega’s en belangrijke partners snel kennen Niet alleen kennismaken met de naaste collega’s (wethouders, CMT leden, teamleiders), maar met iedereen in en buiten het gemeentehuis en in de provincie met wie ik ooit te maken zal krijgen. 2. Ik conformeer mij niet aan ambtelijke systeem. Ik probeer mijzelf voor ogen te houden dat ik er niet zit om zo goed mogelijk bij de gemeente te passen. Ik zit er om doelen te verwezenlijken. Dus heb ik mijzelf voorgenomen de frisse blik te behouden en vooral vaak te vragen waarom we het zo geregeld hebben. Want dat we het zo doen, wil niet zeggen dat het zo moet zijn. Oftewel altijd jezelf afvragen is dit nou de beste manier?

De inwerkperiode in twee woorden? Lezen en kennismakingsgesprekken. Veel vergaderen over lopende projecten. Veel lezen, collegevergaderingen en stafoverleggen voorbereiden en bijwonen. De ondersteuning van de medewerkers van de gemeente is daarbij onmisbaar en ook bijzonder professioneel. Alhoewel de medewerkers erom moeten wennen aan de ambities van dit college en de nieuwe dynamiek. Er wordt nu veel gevraagd van de ambtelijke organisatie gezien het grote contrast met vorige College.

Tot slot zou ik u ook inhoudelijk willen informeren over alle actuele zaken rondom het programma ‘werk aan de winkel’ maar dan wordt dit wel een hele lijvige nieuwsbrief ;).  Ik maak desgewenst graag tijd voor een kopje koffie of een borrel. U kunt mij bereiken op bram.harmsma@steenwijkerland.nl<mailto:bram.harmsma@steenwijkerland.nl> of 06-23760972.

Liberale groet,

Bram Harmsma