VVD fractie verontrust over handelwijze zorgloket

De afgelopen periode hebben een aantal mensen ons benaderd met vragen en opmerkingen over hun zorgvraag en de wijze waarop daarmee is omgegaan. Zonder daar een oordeel over te vellen vinden wij deze signalen verontrustend.

Het gaat dan voornamelijk over de manier van bejegenen van zorgvragers, dus over de wijze van omgaan met zorgvragers en de afhandeling van hun zorgvragen.

Tijdens de besprekingen van het beleidsplan WMO op 7 oktober 2014 heeft de VVD al kenbaar gemaakt nut en voordeel te zien in het opzetten van een onafhankelijk en laagdrempelig meld-punt voor zorgvragers. Met name voor mensen die vinden dat zij geen of onvolledige informatie hebben gehad dan wel te lang moeten wachten op antwoord ingeval van een dringende zorgvraag of zich onterecht bejegend voelen. Veel gemeenten kennen een dergelijk meldpunt. Ook de VVD blijft zo’n onafhankelijk meldpunt belangrijk vinden als instrument om scherp te blijven op onze eigen dienstverlening aan onze burgers. Als gemeente zijn wij immers verantwoordelijk geworden voor deze uitvoering en als gemeente zijn wij er voor onze burgers en niet andersom. 

Tijdens de eerdergenoemde bespreking werd ons voorstel tot het instellen van zo’n meldpunt in de vorm van een ombudsfunctie door het College van tafel geveegd. Argument daarvoor was dat iedere organisatie zijn/ haar eigen klacht regeling kent, ook de gemeente zelf.

Ons blijkt echter dat onwetendheid, gezags-gehoorzaamheid, onduidelijkheid over wie waarvoor wanneer verantwoordelijk is en de bureaucratie om een klachtprocedure te starten een (te) hoge drempel is voor met name de veelal oudere burger, vaak de hulpvrager. De vragen zijn er echter wel en dus komen burgers naar raadsleden met hun vragen en zorgen.

 

Deze verontrustende berichten leiden tot de volgende vragen:

  1. Herkent u de signalen van onrust, bezorgdheid, angst en onvrede zoals die ons bereiken?
  2. Hoeveel burgers hebben inmiddels een (bejegenings)klacht ingediend bij de gemeente en hoeveel mensen hebben een klacht ingediend bij de overige organisaties die betrok-ken zijn bij zorgvragers en zorgaanvragen?
  3. Zijn deze organisaties alert op zorgen en klachten en wijzen zij burgers op de mogelijk-heid tot het indienen van een klacht? Voor alle duidelijkheid hebben wij het over een (bejegenings)klacht en niet over een bezwaarschrift.
  4. Hoe zit het met afhandelingstermijnen en blijft u voor 100% binnen de wettelijke afhandelingstermijnen?
  5. Zijn er speciale maatregelen die genomen worden in geval van dringende situaties?
  6. Zijn er veel van deze dringende situaties bekend.
  7. Wordt clienten achteraf gevraagd naar hun bevindingen en heeft u enig idee of zorg-vragers tevreden zijn?
  8. Worden er al ( mondeling/schriftelijk) eerste peilingen gedaan omtrent de klantevre-denheid? Het is tenslotte een, gedeeltelijk nieuwe dienstverlening van de gemeente aan burgers en dus van groot belang om zicht te krijgen op die dienstverlening om die zonodig te kunnen bijstellen/ aanpassen.
  9. Bent u, met ons, van mening dat het vanuit een vorm van zorgvuldig omgaan met burgers van belang kan zijn om een dergelijke onbudsfunctie in te stellen mede om reden zoals eerder genoemd?

 

Namens de Fractie VVD, Bertine Kuperus.