Vragen aan het college in zake onderzoek binnen de NW Groep en/of de IGSD S-W

Als Raadsleden hebben wij via de mail een informatiebrief ontvangen m.b.t. een onderzoek binnen de Noord-west Groep en/of de IGSD S-W. Het zal u niet bevreemden dat deze brief ons verontrust. Zover als wij zijn geinformeerd wordt de vorige directeur van de IGSD nog betaald zonder dat daar werkzaamheden tegenover staan. Ook worden alle kosten voor deze directeur, indertijd aangesteld door en vanuit twee gemeenten, Steenwijkerland en Westerveld, op dit moment uitsluitend betaald door de gemeente Steenwijkerland. Hetgeen o.i. juridisch/technisch nog steeds onjuist is, maar wat ook in fianciele zin een dure kwestie voor de gemeente Steenwijkerland is. De toenmalige directeur is op verzoek/ aanraden/besluit van het bestuur van de IGSD in 2013 naar huis gestuurd.

De huidige problematiek betreft de huidige directeur. De problemen worden nu aangegeven door en vanuit het MT en niet door het bestuur. Het dagelijks bestuur zegt toe adequate maatregelen te hebben genomen om zo snel mogelijk weer tot een goede werkbare situatie te komen. Daartoe is inmiddels een onafhankelijke adviseur ingezet om het bestuur te adviseren over te nemen vervolg stappen. Wij hebben daarover de volgende vragen:

  1. Wij kennen niet de aard van de problemen, maar ook de huidige directeur van de IGSD/NWG is, voor het deel IGSD, door het dagelijks bestuur van de IGSD aangesteld. Mogen wij er vanuit gaan dat nu beide gemeente hiervoor ook de verantwoordelijkheid nemen ook in financiele zin?
  2. Mogen wij er vanuit gaan dat alles in het werk wordt gesteld om te komen tot een werkbare situatie, of stevenen wij weer af, op een situatie waar een directeur op de bank belandt die dan wel geld kost maar geen tegenprestatie daarvoor levert?
  3. Er is onrust in de interne organisatie. Mogen wij wel er wel van uitgaan dat de winkel open is en blijft en dat de prestaties en dienstverlening aan burgers niet lijden onder de huidige voorliggende problematiek?

Namens de Fractie VVD