Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn:
- Gemeenten weten beter dan de Centrale Overheid wat burgers in een gemeente nodig hebben.
- Gemeenten hebben ook beter zicht op de organisaties binnen hun gemeente en kennen de maatschappelijke waarden daarvan.
- Door kortere lijnen, beter zicht op- en inzicht in, integratie van de diverse onderdelen van het Sociaal Domein en een integraler dienstverlening kan een gemeente streven naar de idee van; 1 gezinsplan, 1 hulpverlener.
- De decentralisatie, waarin het onderdeel “zorg” belangrijk is, is onder meer bedoelt om burgers optimale vrijheid te geven in hun keuzes zonder een en ander onnodig ingewikkeld te maken. Bovengenoemde doelen spelen hierin een rol.
Kortom, een integrale dienstverlening zorgt (mede) dat burgers geen 7 hulpverleners meer aan hun bed krijgen, dat duidelijker is welke behoefte en welke zorg er per gezin is en nodig is. Op een manier die inzichtelijk is voor de burgers zelf, daardoor meer rechtsgelijkheid geeft en gelijk de benodigde bezuinigingen oplevert om het systeem van zorg op lange termijn in stand te kunnen houden.
Met deze uitgangspunten kan ik als liberaal, maar mijns inziens ook iedere sociaal-democraat en Christen goed leven. Mogelijk dat hierdoor de afgelopen tijd juist op dit terrein een goede samenwerking is ontstaan tussen de oppositie partijen die, elk vanuit hun specifieke kennis en kunde een goede bijdrage konden leveren aan de discussie binnen Steenwijker-land. Persoonlijk meen ik een goede en met name brede kennis te hebben binnen het terrein van het Sociaal Domein. Ik meen dat deze deskundig-heid ook wel regelmatig werd erkent binnen de Raad.
Vanaf de Hoofdlijnen notitie tot nu toe heeft (ook) de VVD dan ook pogingen ondernomen om een positieve bijdrage te leveren aan de grote veranderingen die de omslag van het Sociaal Domein met zich brengen. Met veel woorden, moties en amendementen hebben wij geprobeerd om de noodzaak van een integrale aanpak duidelijk te maken. Ik constateer nu dat deze pogingen hebben gefaald. Vanaf juni 2014 is onze indruk dat voorstellen inzake het Sociaal Domein in toenemende mate onduidelijker, onsamenhangender en onbegrijpelijker zijn geworden.
Bovendien lijken de voorstellen gericht op het investeren in organisatie vormen i.p.v. in de burgers en worden zaken geregeld volgens klassiek organisatorisch denken; van bovenaf.
De innovatie lijkt een verarming, ingewikkelder en minder begrijpelijk voor de burger, meer te regelen voor een simpele hulpvraag.
Hoewel ik mij altijd gerespecteerd heb geweten op dit deskundigheidsgebied, laatstelijk nog tijdens een symposium vorige week in Meppel, ben ik binnen onze eigen gemeente de weg kwijt en begrijp ik de werk-wijze, de bedoelingen en ons als raadsleden overhandigde stukken niet meer in voldoende mate.
Als VVD fractie hebben wij dan ook besloten om u als College duidelijk te maken dat wij ons niet onttrekken aan onze verantwoordelijk-heden, doch niet (meer) geloven in de operatie zoals u die t.b.v. onze burgers hebt ingezet.
Gezien het gegeven ook dat de Hoofdlijnen notitie vaag is en dat onze inbreng al langere tijd niet lijkt te zijn overgekomen zullen wij vooralsnog niet meer inhoudelijk ingaan op uw voorstellen, doch bij deze wel benoemen dat u de stem van de VVD niet zult krijgen.