De taaleis is afkomstig uit een landelijke wet. Per 1 januari geldt deze voor nieuwe bijstandsontvangers en per 1 juli geldt de taaleis ook voor bestaande gevallen. Wat de VVD Steenwijkerland betreft een goede zaak. De liberalen pleiten al jaren voor het koppelen van het recht op bijstand aan het beheersen van de Nederlandse taal.“Uit verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Universiteit van Maastricht, blijkt dat het beheersen van de Nederlandse taal cruciaal is voor de positie op de arbeidsmarkt en het meedoen in de samenleving.”
Toch zijn er gemeenten die van plan zijn om de taaleis niet of zeer terughoudend te hanteren. Zo gaf bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam ondanks aan de taaleis ‘ultra-light’ uit te voeren. Wat de VVD betreft is dat geen optie voor Steenwijkerland. Harmsma: “Naast de voordelen voor de mensen zelf is deze maatregel ook goed voor het draagvlak in de samenleving. De bijstand moet er zijn als laatste redmiddel voor mensen die het écht nodig hebben. Maar dan mag de belastingbetaler ook verwachten dat de ontvanger er alles aan doet om zo snel mogelijk weer een baan te vinden, onder andere door de taal te leren. Geen Nederlands, geen bijstand is wat ons betreft een redelijk uitgangspunt. Wij roepen het college dan ook op de taaleis streng uit voeren.”
Geen Nederlands, geen bijstand
VVD wil strenge uitvoering taaleis bijstand. De VVD Steenwijkerland heeft schriftelijke vragen gesteld over de uitvoering van de taaleis in de bijstand. Vanaf 1 januari 2016 wordt aan bijstandsontvangers de eis gesteld dat ze Nederlands moeten kunnen spreken, of het gaan leren. De VVD wil dat de uitvoering hiervan streng wordt opgepakt. Bram Harmsma, raadslid: “Nederlands spreken is een basisvoorwaarde voor meedoen in de samenleving en het vinden van een baan.”