VVD wil geen structurele opvang, maar alleen noodopvang!

Bijna alle fracties steunen het college van B&W in zijn poging proactief op zoek te gaan naar geschikte locaties voor de opvang van vluchtelingen. Alleen de VVD-fractie wilde niet in de gehele tekst van de dinsdagavond tijdens de raad ingediende motie mee gaan.

29 sept. 2015; motie; Vluchtelingen welkom in Steenwijkerland.

 

Als fractie van de VVD onderkennen wij het huidige drama van de vluchtelingenstroom naar ondermeer Europa. Ook vinden wij dat er voor deze vluchtelingen, die vaak met levensgevaarlijke risico’s voor zichzelf en hun gezinsleden hun vlucht hebben ondernomen, een positief welkom en een goede opvang dient te zijn in ons welvarende Nederland. En dus ook deels in Steenwijkerland.

Desondanks kan de VVD zich niet vinden in het laatste deel van de voorliggende motie, namelijk het onderzoek naar de opvang van vluchtelingen en/of asielzoekers op ook de middellange en lange termijn.

Hiermee stelt de motie namelijk dat vluchtelingen (bijna) automatisch ook asielzoekers gaan geworden.

En daarmee kan de VVD zich om hierna te noemen redenen niet verenigen.

Hoe emotioneel en vreselijk de ons via de media voorgelegde beelden en trieste verhalen ook zijn, als gemandateerde vertegenwoordigers in de Raad namens burgers hebben wij ook de plicht een afweging te maken tussen wenselijkheid en werkelijkheid. Tussen gevoel en verstand. Tussen wereldwijde belangen en de belangen van de eigen burger. En omdat, in ons geval, te doen vanuit de invulling die wij geven aan onze liberale beginselen (vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid).

Wij pleiten dan ook voor een tijdelijke opvang van Vluchtelingen die na hun vaak barre tocht in ons welvarende Nederland zijn beland. En voor een zo spoedig mogelijke terugkeer naar hun land van herkomst dan wel regio van herkomst zodra daar, in redelijkheid, een mogelijkheid toe is dan wel een goede opvang is gerealiseerd.

Al enige tijd geleden heeft het VVD 2e Kamerlid Malik Azmani een degelijk plan gepresenteerd waarin hij aantoonde dat opvang in de “eigen regio” zowel cultureel, infrastructureel als financieel verstandiger, beter voor de regionale toekomst en beduidend goedkoper is dan ingestroomde asielzoekers volgens onze westerse c.q. Nederlandse wetgeving een asielprocedure aan te bieden.

Ook is inmiddels gebleken dat werkelijke ingroei in de Nederlandse samenleving voor velen erg moeilijk is en soms pas in de tweede of derde generatie kans op succes heeft.

Een bijkomend dan wel daarin mee spelend gegeven is dat er een essentieel verschil in denken en beleven bestaat in de wijze waarop in de ogen van veel allochtonen ((lees: voornamelijk Moslims) een land of staat bestuurd dient te worden. Kennen de meeste westerse democratieën een, in de grondwet vastgelegde, scheiding van kerk en staat, daar kent de islam het woord of geschrift van de Koran en Allah als hoogste wetgevende instantie. En hoewel wij allemaal de geweldige burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en andere hardwerkende moslims kennen en verreweg de meeste moslims in Nederland prima kunnen leven met ons staatsbestel, zullen moslims vanuit hun geloofsovertuiging onze democratische denkwijze niet eenvoudig binnen zichzelf kunnen integreren. Ook zijn wij van mening dat wij niet de illusie moeten wekken dat al deze mensen hier een riant bestaan op kunnen bouwen.

Ook vanuit onze verantwoordelijkheid naar onze burgers pleiten wij voor en “terugkeer zodra mogelijk” van vluchtelingen. Of het feitelijk nu juist is of een broodje aap verhaal, veel burgers, zo blijkt inmiddels ook in andere gemeenten, zijn van mening dat Nederland “vol” is, dat eigen volk nu eerst aan de beurt is en dat onze welvaart en ons welbevinden door landelijke politici wordt verkwanseld door altijd het braafste jongetje van de klas te willen zijn.

Ook bestaat er bij veel mensen, al dan niet voornamelijk ingegeven door de media, een angst voor de islam. IS, jihadisten, rellen in de Haagse Schilderswijk. In de beleving van velen een angstbeeld van de “Sharia in Nederland”.

Falend overheidsbeleid dat begon in 2007 met het generaal pardon dat was een duidelijke boodschap “kom binnen” hier mag je blijven”. Inmiddels hebben wij in verhouding met vergelijkbare landen veel meer instroom en verstrekken wij 2 x zoveel verblijfsvergunningen. Integratie verloopt moeizaam,de werkloosheid is onevenredig hoog net als de druk op het sociaal zekerheidsstelsel.

Vanmorgen noemde “Bundes president Gauk” van Duitsland, in flagrante tegenstelling met Bundeskanselier Angela Merkel die vele vluchtelingen naar Duitsland liet komen, dat “Duitsland bijna Vol is” . Enige vergelijkende cijfers: In Duitsland met ongeveer 80 miljoen inwoners wonen 7,6 miljoen allochtonen. Een percentage van 9,5% van de bevolking. Duitsland kent een bevolkingsdichtheid van 227 inwoners per vierkante kilometer.

In Nederland wonen 406 mensen op een vierkante kilometer en wonen 3,66 miljoen allochtonen op een totale bevolking van 16,9 miljoen. Een percentage van inmiddels 21,6%. 

Ook  binnen onze eigen partij, hebben wij  moeten ervaren dat de plannen van Mailk Azmani aanvankelijk als niet belangrijk werden gezien en  pas recent, gelukkig,  hebben geleid tot een lobby van onze Minister president binnen Europa. 

Samenvattend zal het u duidelijk zijn dat de fractie van de VVD van harte instemt met humanitaire hulp en opvang in de gemeente Steenwijkerland van een contingent vluchtelingen. Doch dat wij vooralsnog niet akkoord kunnen gaan met een structureler opvang van vluchtelingen door deze zwijgend te “upgraden” tot asielzoekers.

 

Bertine Kuperus,

VVD Steenwijkerland.