Schriftelijke vragen ‘ inzet graskarper tegen waterplanten’

Vele van onze binnenwateren zijn ondiep, variërend van enkele tientallen centimeters tot zo’n één á anderhalve meter. De vruchtbaarheid van deze wateren is in de loop der jaren sterk toegenomen. Door deze beide oorzaken raken vele binnenwateren ‘s zomers sterk met waterplanten begroeid. Een groot deel van de binnenwateren is van belang voor de landbouw, de drinkwatervoorziening, sport- en, scheepvaart en allerlei vormen van waterrecreatie. Voor deze vormen van gebruik moeten de wateren "open" zijn en blijven.

In plaats van zogenoemd mechanisch onderhoud kan wellicht ook gekozen worden voor een biologische methode.  Toepassing van graskarper, een plantenetende vis, is zo’n biologische methode. Sinds 1973 wordt in ons land graskarper uitgezet ten behoeve van de bestrijding van waterplanten. Destijds is de introductie van de graskarper in Nederland begeleid met onderzoek en advies van de Werkgroep Graskarper (TNO). De fractie van de VVD heeft hierover de volgende vragen:

 1.     In hoeverre is de plantenwoekeringen van zeer lastige soorten als waterpest, kroos en draadalg volgens u een probleem in de gemeente Steenwijkerland en op welke wijze wordt dit heden ten dage aangepakt?

 2.     Bent u bekend met de biologische methode m.a.w. de inzet van de graskarper tegen waterplanten? Zo ja, wat is uw opvatting hierover?

 3.     Bent u op de hoogte dat de graskarper zich in Nederland niet langs natuurlijke weg kan voortplanten in Nederland zodat is  plaagvorming uitgesloten?

 4.     Bent u bereid om ‘onderzoek’ te doen naar de inzet van graskarpers in Steenwijkerland?

 5.     Indien de inzet van graskarpers soelaas biedt in Steenwijkerland , bent u voornemens een aanvraag in te dienen bij het ministerie en de karper gecontroleerd uit te zetten? Zo nee, waarom niet?