Schriftelijke vragen in zake aanbestedingbeleid voor lokale bedrijven.

Het aanbestedingsbeleid van Steenwijkerland is de afgelopen jaren fors verbeterd. Vooral bij onderhandse aanbestedingen maken lokale bedrijven meer kans. Het is mooi om te zien dat een groot deel van de gemeentelijke projecten wordt gerealiseerd door lokaal MKB. Dat het aanbestedingsbeleid van gemeente Steenwijkerland is genomineerd voor de MKB INFRA aanbestedingsAward 2015 is de kroon op het werk van de samenwerking tussen gemeente en de Business Club. Echter wij ontvangen signalen dat het aanbestedingsbeleid verder aan gescherpt kan worden en de nieuwe aanbestedingswet beter kan worden toegepast. De VVD vindt het stimuleren van lokale en regionale economie / ondernemers uitermate belangrijk.

Daarom heeft de VVD Steenwijkerland de volgende vragen:

 

  1. Is het volgens u mogelijk het huidige aanbestedingsbeleid verder aan te scherpen opdat de kansen voor lokale bedrijven vergroot worden? Zo ja, op welke wijze?
  2. Wordt binnen Steenwijkerland de aanbestedingswet zo uitgevoerd dat maximaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om lokale zelfstandigen (ZZP-ers) en het midden en- en kleinbedrijf betere kansen te bieden om overheidsopdrachten binnen te halen conform te bedoelingen van de wet?
  3. Is het mogelijk om de grens te verhogen waarboven de gemeente zichzelf oplegt openbaar aan te besteden?
  4. Zijn de maatregelen uit de nieuwe aanbestedingswet 2013 (betere besteding van belastinggeld, minder administratieve lasten, meer lijn in aanbestedingsprocedures, meer concurrentie) gehaald in Steenwijkerland? Zo nee, waarom niet?
  5. Is er gecommuniceerd met lokale ondernemers over de nieuwe Aanbestedingswet en de nieuwe kansen? Zo ja op welke wijze?

 

Wij vernemen graag op spoedige termijn uw reactie.

Hoogachtend,

 

Bram Harmsma